O Βασιλιάς του Μελιού

Το πιο φημισμένο και περιζήτητο Θυμαρίσιο μέλι είναι των Κυκλάδων!
Η φυσική γεωμορφολογία του εδάφους και το ιδιαίτερο μικροκλίμα των νησιών μας, είναι τα μυστικά συστατικά για την βελούδινη γεύση του και το χρυσαφένιο – διαυγές χρώμα του.

Ο τίτλος του βασιλιά μόνο τυχαία δεν του αποδίδεται. Η μεγάλη ευαισθησία του θυμαριού στις μεταβολές των καιρικών συνθηκών είναι αυτή που καθιστά την παραγωγή του, διαδικασία ακριβείας και πολύ λεπτών
χειρισμών. Σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής καθορίζουν το αποτέλεσμα κατά την περίοδο της συγκομιδής του.

Το θυμάρι για να αποδώσει νέκταρ χρειάζεται μερικές βροχές τον Απρίλιο ή και κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, γεγονός πολύ σπάνιο για τις ιδιαίτερα ξηρές συνθήκες του νησιού μας. Οι ιδανικές συνθήκες είναι θερμοκρασία 25-31° C, δροσερές νύχτες και ζεστές ημέρες με ελαφρύ κυκλαδίτικο βοριαδάκι! Οι ξηροί, ψυχροί και ορμητικοί άνεμοι το καταστρέφουν.

Ο ΝΔ άνεμος (λίβας) είναι ο φόβος και ο τρόμος των μελισσοκόμων καθώς αν επικρατήσει έστω και για 1 μέρα κατά την ανθοφορία του, σταματά οριστικά τη νεκταροέκκριση. Δυστυχώς, αυτός ο καταστρεπτικός άνεμος είναι σύνηθες φαινόμενο την εποχή της πλήρους άνθησης με καταστροφικές συνέπειες για την σοδειά.

 Για να δώσει έντονο άρωμα το θυμάρι θέλει θαλασσινή αύρα και ξηροθερμικό κλίμα. Όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές οι μέλισσες θα συλλέξουν ικανοποιητικές ποσότητες.

Στα θυμάρια πηγαίνουν τα δυνατά μελίσσια. Τα μέτριας δυναμικότητας δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν στο μικρό διάστημα της ανθοφορίας και να παράξουν μέλι.

Επομένως ο τίτλος του Βασιλιά μόνο τυχαίος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς οτι η παραγωγή του θυμαρίσιου μελιού είναι μια διαδικασία αστάθμητων περιβαλλοντικών μεταβλητών και μελισσοκομικών χειρισμών.
Οι οποίοι τις περισσότερες φορές οδηγούν σε μια “φτωχή” αλλά πολύτιμη παραγωγή!

Comments

Αφήστε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.