Μέλι & Υγεία

Θυμαρίσιο μέλι, ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης!

Η λέξη θυμάρι προέρχεται ετυμολογικά από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ¨θύω¨ που μεταξύ άλλων σημαίνει ευωδιάζω και από μόνη της σηματοδοτεί την μοναδική αξία αυτού του βοτάνου.

Από την ίδια ρίζα της λέξης ωστόσο προκύπτει και η λέξη θυμός, η οποία για τους αρχαίους Έλληνες είχε μια πολύ ξεχωριστή σημασία. 

Θυμός σήμαινε ζωτική δύναμη και όχι οργή.

Αν η ονομασία του λοιπόν ξεκινά από την ίδια λέξη με την οποία ονομάζουμε τη δύναμη, τη θέληση, την ζωογόνο ορμή, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό ήταν το ταπεινό θυμάρι για εκείνους που το βάφτισαν έτσι.

Το Τηνιακό θυμαρίσιο μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες στη μορφή της γλυκόζης σε ποσοστό περίπου 30% και φρουκτόζης σε ποσοστό περίπου 37%. Ακόμη, περιέχει γυρεόκοκκους σε ποσοστό πάνω από 25% φτάνοντας σε περιπτώσεις το εντυπωσιακό ποσοστό του 85-90%! 

Η ποσότητα αυτή σε γυρεόκοκκους τα καθιστά ιδιαίτερα πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, μαγνήσιο, βόριο, πυρίτιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Επίσης, περιέχει τα φλαβονοειδή κερκετίνη, εσπεριδίνη, κατεχίνη, καμφερόλη η ναρινγενίνη κ.α, σε ποσότητες που ποικίλουν ανάλογα με την γεωγραφική προέλευση.

Πρόκειται για φυσική τροφή που δε δέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά, που στο σύνολό του ξεπερνούν τα 180. Το μέλι είναι μοναδική γλυκαντική ουσία μεγάλης βιολογικής αξίας, δώρο της φύσης στον άνθρωπο, με ξεχωριστή θρεπτική αξία.

Το μέλι από θυμάρι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να βοηθήσει και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα, ενώ έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση.


Είναι φυσικό τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, μειώνει το πρόβλημα του έλκους, την αϋπνία και συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μελιού συμβάλει στην γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις μεσογειακής αναιμίας.

Προσοχή: Λόγω κάποιων ενζύμων που περιέχονται στο μέλι, δεν πρέπει να τροφοδοτείται σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Comments

Αφήστε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.